20 kruiwagens beton de trap op?

In de reeks ‘How to zelfbouw’ een paar tips over het storten en afwerken van een betonnen vloer. In ons geval voor het balkon en als terras bij de voordeur. Kun je natuurlijk laten doen, maar zelf doen is goedkoper, en volgens Jasper leuker. Het was voor hem de eerste keer dat hij dit deed, en ik cirkelde er wat omheen om het proces vast te leggen. Probeerde zo min mogelijk in de weg te lopen of domme vragen te stellen (die bestaan volgens mij namelijk wel). En zorgde voor koffie en constante toevoer van water en limonade. Van niet te onderschatten belang bij tropische temperaturen.

Ik voelde van tevoren wel aan dat het allemaal een beetje spannend was. Op basis van een lichte afwezigheid bij Jasper (of zou het concentratie zijn geweest?) die meer dan gemiddeld toevlucht zocht tot zelfbouw-helpdesks Google- en YouTube. Zonder YouTube geen Bosrankstraat nummer 9, dus we zijn het wereldwijde web erg dankbaar voor alle kennis in the cloud. Toch bleek achteraf dat daar nog wel wat aan was toe te voegen. Daarom onderstaand onze aanpak met een paar gouden tips. Dingen die wij hadden willen weten van tevoren zeg maar.

Stappenplan:

Bouw een bekisting

Stort het beton (geef bij de centrale aan dat je wil vlinderen en vraag om advies t.a.v stort-tijd en de juiste samenstelling van het beton).

Wij hebben een betoncentrale ingeschakeld om het beton te leveren. Dat is geen must, want je kunt ook zelf beton draaien en dan met molen en kruiwagen zelf storten. Omdat wij ook op 1 hoog moesten storten, was een wagen met slang wel erg handig. Het alternatief was 20 kruiwagens naar boven sjouwen. Geen aantrekkelijke optie.

Verdicht het beton m.b.v een trilnaald (Boels, Bo-rent, etc.)

Rei het beton af (vlak maken) al dan niet met een mechanische afwerkspaan (soort bezem-achtig fenomeen met een trilmotor erop).

Begin vroeg! Je moet wachten totdat het beton voldoende droog is voordat je kunt vlinderen. Door het vlinderen wordt de uiteindelijke look van de vloer bepaald en dit zorgt voor een dichte toplaag. Als het oppervlak in de volle zon ligt kan het relatief snel gaan maar als het koud en vochtig is kan het wel voorkomen dat je ’s nachts moet vlinderen. Begin dus liefst in de (vroege) ochtend.

Als het oppervlak gedeeltelijk in de zon ligt en gedeeltelijk in de schaduw, is het slim om na het vlak reien het beton af te dekken met folie. Het kan anders gebeuren dat bepaalde delen harder opstijven dan andere delen. En dat is niet prettig i.v.m het vlinderen.

Dan begint het wachten… Houd het stuk in de gaten dat het eerst gestort is: je bent eerder te laat dan te vroeg met afwerken.

De hamvraag is nu: wanneer is het beton stevig genoeg om te gaan vlinderen? Dat is als het hoofdvolume voldoende stevig is, maar niet uitgehard, en de toplaag nog een beetje vochtig. De ideale tijd die tussen storten en vlinderen zit verschilt per situatie, en hangt af van specifieke omstandigheden op dat moment. Is het binnen of buiten, warm of koud, klein of groot oppervlak, regen of zon etc. De enige manier om dat vast te stellen is om het met eigen oog te beoordelen, dus op ervaring. Dit is onze tip: wacht tot het beton zo taai wordt zodat je erop kunt lopen en er nog een dun laagje (mm of 3) smurrie op ligt. Je mag een voetafdruk blijven zien maar als je nog met je hak verder wegzakt dan met je voorvoet moet je nog heel even wachten.

Je kunt er dan een toeslagmateriaal in gooien om de toplaag extra hardheid en slijtvastheid te geven maar het hoeft niet.

Dan begin je met de vlindermachine/mechanische troffel te werken. De bladen van de troffel zijn verstelbaar. Je begint met de bladen onder een hoek en gaandeweg stel je ze vlakker af. Hoe vlakker de bladen hoe meer weerstand de bladen hebben op de beton. Ten slotte is er een vlakke plaat die je onder de troffelmachine plaatst die de oppervlakte nog eens extra verdicht.

Zorg voor voldoende benzine. Geef altijd vol gas dan is de machine het gemakkelijkst te besturen.

Belangrijke tip: doe het niet alleen! Als jij aan het vlinderen bent heb je iemand nodig die de randjes naloopt met een handspaan. Anders ben je te laat en zijn de randjes niet mooi glad (uit ervaring).

Dek na het vlinderen de vloer nog een week af met folie; dit verbetert het uithardingsproces van de beton.

Last but not least: als je een perfect resultaat wil bereiken doe het dan niet zelf.. de timing is lastig en het is zwaar werk. Wij zien de bouw van ons huis ook als leerproces en accepteren dat niet alles in 1x goed gaat of showroomkwaliteit is. Als je daar anders in staat, en je budget laat het toe, dan kun je dit soort specialistische klussen (die je niet makkelijk over kunt doen) misschien beter aan de expert overlaten.

 

En ter afsluiting op video (alleen) de laatste seconden.

Comments are closed.