Bewonersavond Buiksloterham: Bestuurscommissie Amsterdam Noord nodigt bewoners uit

Vorige week kreeg de Bosrankstraat hooggeëerd bezoek; de bestuurscomissie van Amsterdam Noord nodigde alle inwoners van de Buiksloterham uit om bijeen te komen in de Heldringschool aan de Bosrankstraat, om de leden van de commissie te ontmoeten en om te delen wat er leeft in de wijk. Omdat de stadsdelen niet meer bestaan, zijn er nu ‘bestuurscommissies’ per stadsdeel, en zij noemen zichzelf ‘de ogen en oren van de wijk’. Voor zover ik het begrijp proberen zij de orders van het stadsbestuur op te volgen met een minimaal budget en maximale input van bewoners. Ik ben de dames en heren dankbaar, ook voor de uitnodiging die zij ons hebben gestuurd. We zijn wat interessante dingen tegengekomen die ik graag hier met jullie deel:

bosrankstraat

Na de presentaties van Bas Kok en Frank Alsema (als de bestuurscommissie de ogen en de oren van de wijk zijn, zijn Frank en Bas wel de stemmen van de wijk te noemen, als het over de Buiksloterham gaat hoor je ze!), vertelde Co Stor van het Ontwikkelingsbedrijf Amsterdam Noord over de toekomstplannen voor de Buiksloterham:

Co Stor

Er komen heel veel nieuwe woningen bij. Zelfbouw is volgens Stor te klein om de huidige vraag naar woningen aan te kunnen, en er komen dus vooral appartementengebouwen en hier en daar wat CPO. (vrij vertaald: er komt geen individuele zelfbouw meer) Het duizelde mij even van de cijfers, dus ik heb het even gecheckt op de officiële kanalen, uit het oude plan blijkt:

“In het gebied dat de gemeente actief ontwikkelt tot 2030 circa 2.700 woningen (uitgaande van 125 m2 bvo per woning) waarvan 30% sociale huur. Door particulier initiatief nog eens ca 2.000 woningen.” Via Amsterdam.nl

Co Stor kon al aankondigen dat dit waarschijnlijk veel meer woningen, en ook meer kantoorruimte gaat worden. Haaks op de trend van de afgelopen jaren ziet de gemeente nu weer genoeg vraag naar kantoorruimte om daar nieuwe gebieden voor aan te wijzen. Er wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw bestemmingsplan om al deze wijzigingen aan te kondigen. Het bestemmingsplan zal volgens Stor sowieso voorzien in meer mogelijkheden om te bouwen. Korte boodschap die bij mij is blijven hangen: er gaat in de toekomst heel veel gebouwd worden in de Buiksloterham. Waar onder hotels:

hotels buiksloterham

We weten dat er een enorm overschot is aan toeristen in de stad. O nee, dat er een enorm tekort is aan hotelkamers in de stad. En die mensen moeten ergens heen. Deze pijlen zijn slechts initiatieven, maar wel initiatieven die gestart zijn voordat Amsterdam haar hotelbeleid aanscherpte. Niemand weet wat het echt betekent, tot de nieuwe plannen bekend worden gemaakt. Toch aardig van de heer Stor dat hij ons vast op de hoogte stelt van wat er allemaal mogelijk te gebeurem staat. Door zowel Bas Kok als door Co Stor werd ook aangegeven dat zij goede mogelijkheden zien voor de brug over het IJ. Dat zou kunnen betekenen dat de toegang tot het centrum veel makkelijker zou kunnen worden, met alle voor- en nadelen van dien. Betekent dit drukkere wegen of makkelijker toegang tot het centrum, betere bereikbaarheid of meer auto’s? 

Na de presentaties, waarbij Wim heeft geprobeerd nog meer los te peuteren van meneer Stor, maar helaas werd afgepakt door de sympathieke en kordate dame van de lokale partij van Noord die de avond in goede banen leidde, gingen we aan tafel met verschillende commissieleden die elk oren en ogen zouden zijn voor onze zorgen. Ter voorbereiding had buurman John al zijn lege flessen van een maand meegenomen om aan iedereen die wilde luisteren te vragen waar de dichtstbijzijnde glasbak voor onze straat is. Dat is hopelijk aan zijn tafel opgelost. Aan mijn tafel viel mij op dat heel veel zorgen van buren gaan over leefbaarheid van de buurt. Hoe gaat het nu verder met de drukte in de wijk? Waar is er nog ruimte voor lokaal initiatief? Blijven de historische industriële panden die het karakter van de buurt bepalen behouden? En waar komt dat nieuwe hotel dan? Al onze vragen zijn opgeschreven en worden beantwoord of ingebracht bij komende vergaderingen. Deze verslagen en vergaderingen zijn in te zien via http://noord.notubiz.nl/ De eerstvolgende vergadering is echter pas weer in september. Iets met zomerstop? Ik hoop dat de commissieleden zich dit alles nog herinneren.

De bijeenkomst was een mooie gelegenheid was om allerlei andere bewoners uit de buurt te kunnen ontmoeten, de gebiedsmakelaar /wijkmanager /buurtregisseur Nico Lammers de hand te schudden, en zoveel koffie te drinken dat ik de hele nacht wakker heb gelegen. En, eerlijk gezegd stel ik het zeer op prijs dat de stemmen van de buurt zo veel moeite doen om de Buiksloterham op de kaart te zetten; Frank, Bas, bedankt! Ik kan me voorstellen dat deze heren hier ontzettend veel tijd in stoppen. Ik vraag me af of we niet meer stemmen uit de buurt zouden moeten laten horen. Ik begrijp dat er veel mensen wonen in de Buiksloterham die zich zorgen maken om thema’s die op de een of andere manier met leefbaarheid te maken hebben; groene plekken, zichtbaarheid van industrieel erfgoed, plekken voor kleine ondernemers of duurzame ondernemingen, een buurtwinkel, allerlei initiatieven die leven bij bewoners, en onze mooie, nieuwe, zeer snelgroeiende wijk leefbaar kunnen houden tussen de appartementengebouwen, kantoren, hotels en bruggen. Wie wil er nu een supersnelgroeiende moderne wijk, die over een paar jaar weer de herontwikkeling in moet omdat het allemaal toch te veel hoogbouw bleek. Als huidige bewoners kunnen we hier nu al over nadenken!

Is er iemand die, met mij, voor september een keer bijeen wil komen om de mogelijkheid te bekijken om hier een gezamenlijk initiatief toe te starten? Mijn mailadres is annabel@annna.nl .

 

Disclaimer: dit is mijn mening, en niet een feitelijke weergave van de gebeurtenissen. Ik heb hier en daar wat overgeslagen, zat maar aan een van de tafels en licht vooral uit wat mij opviel. Comments met aanvullende opmerkingen zijn welkom! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>