BTW over zonnepanelen terug?

In de Bosrankstraat wonen straks veel ondernemers. Maar: ook als particulier kun je sinds kort de BTW over je zonnepanelen terugkrijgen.

Dat recht ontstaat omdat (door een recente uitspraak door het Europese Hof) de Belastingdienst je moet erkennen als producent van elektriciteit, en daarmee ondernemer. Met 21% is dat over een  set van 3.000 euro 630 euro. Leuk verdiend! Maar hoe zit dat nou precies?

Als je zonnepanelen hebt aangeschaft als particulier ben je ondernemer voor de BTW omdat je de opgewekt elektriciteit geheel of gedeeltelijk, duurzaam en tegen vergoeding, levert aan je energieleverancier.

Dat betekent dat een particulier:

– de BTW die hij heeft betaald bij de aanschaf van de zonnestroomset mag aftrekken en

– de BTW die hij ontvangt bij de levering van electriciteit a d energieleverancier – indirect via de saldering op de factuur- moet afdragen

Door de NL fiscale wetgeving kan je genieten van de vooraftrek van de BTW, zonder dat je hoeft te voldoen aan de plicht om BTW af te dragen. Dit komt door de kleineondernemersregeling en ontheffing administratieve plichten die je kunt aanvragen.

De voorwaarden die verder gelden om BTW terug te krijgen is dat de factuur op dezelfde naam staat als degene wiens naam om het contract voor de stroomvoorziening.

Je kunt ook als je een syteem in 2013 hebt gekocht, je nu nog aanmelden als ondernemer voor de BTW en de BTW aftrekken, Je moet dan wel je onderneming eerder vestigen dan de datum op de factuur. En de plaatsing van de panelen moet officieel  in of na de 2e helft van 2013 hebben plaatsgevonden.

Om de BTW terug te krijgen moet je je aanmelden als ‘startende ondernemer’ bij de Belastingdienst. (je bent alleen ondernemer voor de BTW, aanvragen Kvk nummer is niet nodig).

Dat kan via dit formulier

(formulier opgaaf startende onderneming niet ingeschreven in handelsregister)

Je ontvangt dan een BTW nummer en moet ieder kwartaal BTW aangifte gaan doen. Dat kan online. Je doet aangifte over het kwartaal dat je panelenset hebt aangeschaft, vervolgens vraag je per brief ontheffing aan bij de Belastingdienst voor bts aangifte en administratie. Dat kan omdat je jaarlijks minder dan 1345 euro BTW ontvangt (kleine ondernemersregeling).

Elk kwartaal doe je aangifte totdat het volgende kalenderjaar ingaat en ontheffing in gaat. Als je aan het einde van het jaar koopt hoef je dus minder vaak aangifte te doen.

De Belastingdienst controleert vervolgens ieder jaar met een vragenlijst of je nog aan voorwaarden voor ontheffing voldoet. Succes!

Tagged with 

Comments are closed.