BTW over zelf opgewekte stroom?

Onderstaand is een verwarrend bericht… is dit nu gunstig of niet? Ongunstig is in ieder geval dat je BTW zou moeten betalen over teruggeleverde stroom. Dat is zo als je meer opwekt dan je gebruikt. In mijn geval valt dat wel mee: ik heb 12 zonnepanelen (3000Wp), wek in jaar-1 zo’n 2500kWh op en gebruik altijd meer, nog zonder het eventuele verbruik van een warmtepomp of elektrische auto. Dan blijft over de rompslomp van elk kwartaal aangifte doen, dat soms vergeten, boetes betalen over iets dat je nooit gebruikt en dat soort ongein.
Gunstig zou zijn, als je de BTW over aanschaf, montage en onderhoud van de zonnepanelen zou mogen terugvorderen. In dat geval wordt het rendement over mijn zonnepanelen nóg hoger dan het al was. Het lijkt dus, al met al, een soort onbedoelde extra subsidie.

Bron: http://www.kvk.nl/nieuws/2013-07-05-kvk-verwijst-eigenaars-zonnepanelen-naar-belastingdienst-voor-btw-nummer/
Eigenaars van een woning met zonnepanelen moeten mogelijk btw gaan afdragen over zelf opgewekte stroom. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.
Het hof oordeelde dat een woningbezitter die zonne-energie produceert als btw-ondernemer moet worden gezien. Dat betekent dat hij zich als btw-ondernemer moet laten inschrijven, nota’s moet versturen en aangifte omzetbelasting moet doen. De huiseigenaar draagt vervolgens btw af over het bedrag dat hij ontvangt voor de zonne-energie die hij levert aan het energienet. Voor de aanschaf en plaatsing van zonnepanelen mag hij betaalde btw weer terug vorderen.
Hoe en wanneer deze uitspraak van het Europese hof wordt vertaald naar de Nederlandse praktijk, hangt af van het Ministerie van Financiën. Kamerleden Omtzigt en Mulder (beiden CDA) hebben inmiddels kamervragen gesteld naar aanleiding van de uitspraak van het Hof van Justitie.
De Kamer van Koophandel beschouwt deze particuliere eigenaars van zonnepanelen die zich aan de balie melden niet als ondernemers in de zin van de Handelsregisterwet, en schrijft ze daarom ook niet in als ondernemer. Zij worden verwezen naar de website van de Belastingdienst waar zij een btw-nummer kunnen aanvragen.

 

Comments are closed.