Concentrische buisventilatie zelf installeren

We hebben het in de Buiksloterham veel over innovatie, vooral op energiegebied is er een wereld te winnen. Voor iedereen die daarnaar op zoek is is de site www.de12ambachten.nl  een aanrader. Voor de échte zelfbouwer, innovatie met plakband!!! Lees bijvoorbeeld onderstaand artikel: “Concentrische buisventilatie zelf installeren”. Ik wil er één!

Al bij weinig wind is er een drukverschil tussen tegenovergestelde gevels van een huis. Dat is gratis energie waarmee je je huis kunt ventileren. En dat zelfs met een ‘bonus’ in de vorm van teruggewonnen warmte (maximaal zo’n 40%) als je dit doet volgens het idee van de Haagse natuurkundige Henk Dorrestijn, dat hij “concentrische buisventilatie” noemt. Je benut namelijk warmte uit de afgevoerde lucht, die via de (dunne) pijpwanden overgedragen wordt op de lucht van buiten. Een dubbelwerkend systeem, dat geen extra energie vraagt. Betere ventilatie is van groot belang voor de naar schatting 1,7 miljoen* woningen in Nederland, die onvoldoende geventileerd worden.

B1x132a

Het hier beschreven systeem kan in ieder type huis, rijtjeswoning of vrijstaand, worden toegepast. Het werkt per verdieping, dat wil zeggen dat de woonruimte en iedere verdieping een eigen buissysteem krijgen, dat de ene gevel met de tegenovergestelde gevel verbindt. Elk buisdeel (het buitenste of het binnenste) krijgt een eigen passende opening in een van de gevels waar het op wordt aangesloten. De dunste buis mondt uit in de gevel die de meeste wind vangt. Elke buis of pijp loopt dan in huis door tot vlak voor de tegenovergestelde gevel, waar het via een 90-graden bocht en een afsluitbare klep ergens in het plafond eindigt. Bij voorkeur zijn ze met isolatiemateriaal tussen de vloerbalken van de bovenverdieping aangebracht en als dat niet kan in een geïsoleerde koker tegen het plafond. In ‘recht-toe-recht-aan’-situaties zal de montage met ophangbeugels niet moeilijk zijn. Tussen binnen- en buitenbuis zijn over grotere lengten hier en daar afstandhouders (bijvoorbeeld boutje, strip of blokje) nodig. Grootste karwei: het maken van de gevelgaten met lange steenboor: gaatje na gaatje, eerst door de buitenmuur, dan door de spouwmuur! Een gespecialiseerd bedrijf zal hiervoor een diamant-gatenboor gebruiken.

Gaan we er van uit dat een minimum buisdiameter voor een redelijke ventilatie van een woon- of etage-deel van een gemiddelde woning 10-15 centimeter voor de binnenste buis zou moeten zijn, dan zou de buitenste buis 20 tot 25 centimeter moeten zijn. Er bestaan in aluminium gaskachelpijp diverse standaardmaten, met bijpassende 90-graden bochten. Dat geldt ook voor de gegalvaniseerd-stalen (spiraalgewonden) ventilatiebuizen van het merk Spiralo, die goedkoper zijn dan aluminiumpijp en ook in diverse maten en met bochtstukken leverbaar. Handbediende luchtkleppen zijn er ook in allerlei uitvoeringen.

Hoe maak je de ronde gaten in het eind van de buitenste pijp, waar de 90-gradenbocht van de binnenpijp door moet en in de ronding van de 90-gradenbocht, waarmee de wijdste pijp eindigt? Prima tip op ons websiteforum van Arno van Haren: neem een slijptol (of een blikschaar) en maak binnen een tevoren met viltstift getekende cirkel/ovaal op pijp of bocht ‘taartpunten’. Die buig je naar buiten en precies daarin past de doorlopende pijp of het rechte stuk van de bocht van de ‘uittredende’ binnenpijp. De uitgevouwen punten om het te omvatten pijpdeel klemmen en met plakband afdichten.
B1x132b
Dan nog wat tips: meerdere kamers op dezelfde te ventileren verdieping? Dan ventilatieopeningen maken in de deuren of de deuren op kier laten. Verkeerslawaai dat niet binnen mag komen? De wijdste pijp gebruiken aan de lawaaikant en die binnenshuis met steenwol bekleden en in koker of tussen plafond installeren. Bij stormwind (lawaai!) moet pijp aan stormkant worden afgesloten. Geeft afzuigkap in keuken of houtkachel in woonkamer probleem? Neen. Tochtkieren in deuren en ramen gewoon afdichten.

Dan nog een paar moeilijke vragen: is er kans op condens? De kans is klein en vocht zal meestal snel verdampen. Schoonmaken, moet dat? En hoe doe je dat en hoe vaak? Voor de binnenste buis geldt: trek er tevoren een dun nylontouw door met uiteinden waar je altijd bij kunt. Bevestig aan dat touw voor het schoonmaken van de binnenste pijp een ronde borstel (eventueel bestaande uit lappen-schijven). Met lamp (even aanbrengen in de 90-gradenbocht) de pijp van buiten af inspecteren. Regelmatige inspectie leert hoe lang de binnenpijp schoon blijft. Dit is een indicatie voor de buitenpijp, die je niet kunt schoonborstelen, wel met lucht schoonblazen.

BRON: http://www.de12ambachten.nl/beter1x/beter1x132-03-08-buisventilatie.php

Comments are closed.