De Bosrankers: 1 Martijn, Rem en Raffa

“Paradijs in de Bosrankstraat”

In de reeks De Bosrankers vertellen bewoners van de straat over hun ervaringen met zelfbouw.
Als eerste Martijn, architect (43) en zijn twee zonen, Raffa (9) & Rem (4)

martijn1

Sinds wanneer wonen jullie hier?
Sinds 15 april 2014, we waren de allereerste in de straat.. Augustus 2013 zijn we met bijna alle buren samen gaan heien, in november kwam het houten skelet en in het voorjaar van 2014 zijn we verhuisd.
Ik voelde me meteen thuis, de anderen moesten wel ff wennen. Vooral Raffa vond het heeeel vervelend dat er in het begin geen wifi was.

Hoe bevalt het?
Ik vind het hier een paradijs, het voelt als een vakantiehuis.

Wat is het leukst van hier wonen?
Dat de kinderen lekker buiten kunnen spelen, het is rustig en toch gebeurt er van alles in dit gebied. De omgeving verandert steeds, nieuwe gebouwen, mensen, wegen.

Favoriete plek in huis?
Ik zit het liefs hier in deze stoel, beneden, er is hier mooi licht en het voelt beschut. Het huis is naar binnen gericht dat heb ik expres zo gemaakt omdat we vooral beneden wonen en ik wilde niet dat het te open was, dat voelt niet prettig. Bovendien is glas duur, ik wilde een betaalbaar huis maken……
De kinderen zitten het liefst op de bank op de eerste etage, daar zitten we natuurlijk ook vaak samen.

martijn3

Is het zelfbouwen mee- of tegen gevallen?
Het is me enorm meegevallen! Ik had me voorgenomen een huis te bouwen voor 200.000 euro; meer geld hadden we niet.  Het is 220 geworden. Je moet ook een beetje mazzel hebben. Verder heb ik alle bouwdelen  zelf ingekocht, en een goede planning gemaakt. Bovendien heel belangrijk; een goede aannemer gezocht. We hadden al eerder samengewerkt, ik wist dat dat goed zou gaan.

Is het een uitputtingsslag; het zelfbouwen?
Dat valt wel mee, je moet alleen niet te veel zelf willen doen. Alleen aan het einde als alles af moet; dat is wel stressvol.

 Wat is het meest tegengevallen?
De tuin, haha in combinatie met kinderen… We hadden mooie graszoden maar die zijn in 2 jaar totaal gesloopt.

Wat zou je absoluut anders doen volgende keer?
Niet zo heel veel eigenlijk, ik zou een mooiere betonvloer storten en misschien wat meer aandacht hebben voor  het contactgeluid van de vloer naar het gastenverblijf; kleine dingen…Het bouwproces heeft mede bepaald hoe sommige details er uit zijn gaan zien, soms niet helemaal perfect. Het is daardoor een beetje ruig en dat voelt juist prettig.

Ga je dit ooit nog een keer doen?
Zeker! Zo vaak mogelijk……

Wat is er leuk aan deze buurt? Wat kan er nog bij?
Ik vind deze buurt prettig, niet te aangeharkt, niet te netjes…Ik hoop dat het nog heel lang zo blijft…..  Van mij hoeven er ook niet meer voorzieningen te komen, ik ben bang voor vertrutting, dat mensen weer allemaal hekjes gaan plaatsen, jammer…..

Heb je tips voor andere zelfbouwers?
Zeker! Als eerste MIJ inhuren, haha
– Een goede voorbereiding is van belang en afhankelijk van je ambitie, moet je een beetje meegaan in de flow van het bouwen. Niet te lang bij beslissingen blijven hangen. Ik was heel blij met HSB (houtskeletbouw). Dan kun je tijdens het bouwproces nog heel veel aanpassen. Het is flexibeler dan bijvoorbeeld een betonnen huis bouwen.
– Je moet goede hulp organiseren, professionals die je helpen. Nogmaals; niet te veel zelf willen doen. Dat had ik bij een eerdere verbouwing wel gedaan toen had ik al stress als ik een hamer zag. Mijn motto; Doe zo min mogelijk zelf!
En dat geldt ook voor het formaat van je huis. Je moet niet te veel willen; bouw niet groter dan je aankan.

martijn4

Comments are closed.