De energiezuinige installatie

In deel 2 van ‘Duurzaam voor dummies’: de energiezuinige installatie: wat zijn grofweg de mogelijkheden en waar moet je rekening mee houden?

De energiezuinigheid van een woning wordt sinds 10 jaar uitgedrukt in de energieprestatiecoëfficiënt, oftewel EPC. Hoe lager de EPC, hoe duurzamer je woning. Nieuwbouwhuizen in Amsterdam moeten voldoen aan een EPC-norm van maximaal 0,6. Dus moet je bij het indienen van je aanvraag omgevingsvergunning een formulier invullen over de energiebesparende maatregelen en energie-installaties die je toepast. Daar worden vaste waarden aan toegekend, en dan rolt er een EPC uit. Sommige toepassingen zijn relatief simpel en betaalbaar(warmteterugwinning van badwater, hot fill) voor andere moet je een grotere investering doen (warmtepomp) en hiermee rekening houden in je ontwerp. Veel zelfbouwers maken dan ook verschillende oefenberekeningen voordat ze de definitieve keuze maken voor de warmtebron & installatie.

Zelfbouwers in Amsterdam krijgen stadswarmte aangeboden. Omdat deze warmte ontstaat door het verbranden van afval, wordt deze warmtebron door de gemeente als energiezuinig bestempeld en krijg je ‘korting’ op je EPC als je stadswarmte toepast. Toch hebben veel zelfbouwers een voorkeur voor een eigen, onafhankelijke warmtebron zodat ze niet afhankelijk zijn van 1 toeleverancier. Voorbeelden zijn een pelletkachel, of warmtepomp. Om vrijgesteld te worden van stadswarmte moet je kunnen aantonen dat je woning een EPC van 0,15 of lager heeft en minimaal 34 punten scoort op de Menukaart Energieneutrale Zelfbouw  (dit geldt in ieder geval voor de Bosranktraat). Meer informatie in dit artikel: Stadswarmte: wel of niet?

Samengevat: als je zelf bouwt, moet je keuzes maken voor warmtebron en installatie.

En dan nu.. de tips!:

Maak energie-installatiekeuzen onderdeel van de eerste ontwerpfase
Dan heb je namelijk nog ruimte in huis en budget.  Doe je dit niet, dan is de kans groot dat je later wordt beperkt in je keuze. Dat is zonde, omdat de installatie grote invloed heeft op het comfort en kostenplaatje van je woning. De energierekening is een terugkerende, maandelijkse kostenpost, die je behoorlijk kunt drukken als je vooraf iets meer investeert in duurzame toepassingen. Dit verdient zich (zeker met de huidige rente) sneller terug dan je denkt.

Zorg voor een modulair systeem
Zorg dat de systemen toekomstbestendig en flexibel zijn. Dat je zo min mogelijk afhankelijk bent van fossiele brandstoffen .en dat er later onderdelen aan de installatie kunnen worden toegevoegd om het energieverbruik verder te reduceren.

Combineer warmtebronnen
Verhoog de energiezuinigheid van je installatie door verschillende warmtebronnen zo goed mogelijk samen te laten werken. De keuze van de combinatie hangt af van het gewenste thermische comfort, de ventilatie, de vochtigheid en het soort afgiftebron. Hoe beter de isolatie, hoe minder huisverwarming er nodig is. Voor het verwarmen van tapwater kun je gebruik maken van zonnecollectoren of restwarmte van bv een pelletkachel. Dit vereist wel dat je nadenkt over de opslag van water binnen het systeem en het verwachte gebruik.

NB: Als je aanspraak wilt maken op de subsidie voor Klimaatneutrale Zelfbouw dan moet de warmtepomp die je kiest wel een een gelijkwaardigheidverklaring hebben. Een (in Europa geldend) certificaat dat aantoont wat de werkzaamheid is.

Reduceer energieverbruik
Eigenlijk vanzelfsprekend: wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te voorzien. Tijdens het ontwerp is het slim na te denken over sensoren voor het licht, hotfills voor de wasmachine en (zeer) energiezuinige apparaten.

Lage temperatuurverwarming
In een huis waarbij energiezuinig wordt verwarmd is lage temperatuur verwarming een must. Lage temperatuur verwarming wordt meestal uitgevoerd in vloerverwarming. Het voordeel van vloerverwarming is dat deze stralingswarmte afgeeft en minder circulatie van de lucht veroorzaakt. Bijkomend voordeel: ook minder stof. Doordat de vloerverwarming een relatief lage temperatuur aanvoert, wordt er minder energie verbruikt. Een andere manier om lage temperatuur toe te passen is door middel van muurverwarming. Hierbij zitten de verwarmingsbuizen in de muur en wordt de ruimte verwarmd door stralingswarmte. Muurverwarming wordt vaak gecombineerd met leem, omdat leem een goede vochtregulerende werking heeft.

Wandverwarming

Wandverwarming in huis Esther & Cro, nr 19

 

Leem om mee te stucen

Leem om mee te stucen, voor nr 19

Binnen-unit luchtwarmtepomp Alpha InnoTec van Sanne en JasperBinnen-unit luchtwarmtepomp Alpha InnoTec van Sanne en Jasper

 

Dit is deel 2 van de driedelige reeks: Duurzaam voor dummies en is tot stand gekomen met input van Martijn Boon van Boon Energy. Hij deelt zijn kennis van energiezuinige/ neutrale huizen graag en gaat in het volgende artikel in over energieneutrale huizen en off the grid. 

Comments are closed.