Dichtbij.nl: Zelfbouw van start in Buiksloterham

Op vrijdag 15 augustus 2013 werd de Theo Fransman brug tussen NDSM en Buiksloterham geopend. Aanleiding voor de toekomstige BSH-bewoners 0m hun gebied op de kaart te zetten.

Waar de officiële festiviteiten zich concentreerden aan de NDSM-kant, vormden zelfbouwers uit Buiksloterham een groep aan de overkant van de Theo Fransman-brug. Op het moment dat de brug ceremonieel werd gesloten voor de opening, liepen zij de vertegenwoordigers van de gemeente en hun genodigden tegemoet.

De opening van de fiets- en voetgangersbrug is een mijlpaal voor de pioniers met een zelfbouwkavel in Buiksloterham. Dit gebeid moet de aankomende jaren van bedrijvengebied veranderen naar een gebied waar wonen en werken wordt gecombineerd. Dit trekt creatieve, ondernemende types aan. De eerste kavels zijn 2 jaar geleden uitgegeven voor de strook achter de Karwei aan de Klaprozenweg. Voor die kavel zijn op 15 augustus de palen de grond in gegaan. In het aankomende jaar gaan daar bijzondere, zelf ontworpen duurzame woningen verrijzen.

De eerste casco’s worden al op korte termijn neergezet. Er is nauw contact tussen de zelfbouwers van de verschillende kavelstroken: 5, 3A en 3B. Wat hen verbindt is de wens om samen van dit rauwe, industriële gebied een bijzondere, creatieve woonomgeving te maken met ruimte voor duurzame, gemeenschappelijke initiatieven.En de mogelijkheid voor hun kinderen om op te groeien in de nabijheid van de stad met genoeg buiten- en speelruimte.

Er wordt overlegd, samengewerkt en kennis gedeeld: over bouwtechnieken en de inrichting van de openbare ruimte. Om elkaar beter te leren kennen vond er na de actie bij de brug, vrijdagavond een gezamenlijke barbecue plaats op Camping Vliegenbos, waar nu de Urban Campsite is neergestreken.

Onder het genot van lekker eten, waaronder 2 appeltaarten van Waar Genoegen (lunchplek bij Neef Louis) en salade en stokbrood aangeboden door de uitbaters van Camping Vliegenbos. Want ook de ondernemers uit Noord zien dat het bruist van initiatief en creativiteit en willen daar graag aan bijdragen.

De ontwikkeling van Buiksloterham laat zien dat er ontzettend veel mogelijk is als je particuliere, kleinschalige initiatieven de ruimte geeft. Houd het gebied in de gaten, want er gaat veel gebeuren daar!

Dit artikel is op 17 augustus 2013 gepubliceerd op dichtbij.nl.

 

Comments are closed.