Een huis is 1, maar hoe bouw je een buurt?

Waar ‘gewone’ buurtfeesten bestaan uit een vrolijke optelsom van vlaggen, barbecue en springkussen,  pakt Buiksloterham van 19-28 september uit met een 10-daags festival: de Buurtbouwmarkt. Ambitieus?

Misschien. Maar het past wel goed bij de energie en ondernemingsdrang die de zelfbouwers in dit stukje Amsterdam hebben. Want: hoe je een huis bouwt weten we straks wel, maar hoe bouw je een buurt? Iedereen die nu bouwt in Buiksloterham, heeft een visie op hoe het over een paar jaar kan zijn. Veel willen ook actief een rol spelen om het nog leuker, beter, duurzamer of groener te maken. Op de Buurtbouwmarkt kunnen huidige en toekomstige bewoners met elkaar en experts kennis maken, praten en plannen maken. Over de toekomst van Buiksloterham als buurt om in te wonen. En welke middelen je als individu of groep bewoners hebt om deze in te richten.

De Buurtbouwmarkt is een initiatief van Buiksloterham-kwartiermaker Frank, en kan tot stand komen door bijdragen van verschillende partijen zoals Stadsdeel Noord, Beleef Buiksloterham en lokale ondernemers (zoals Boels, Rien de Wolf, Floris etc. ).  Er wordt samengewerkt met o.a. Pakhuis de Zwijger, ARCAM, Green Metropool (Festival of Cools) en THINK TANK voor het inhoudelijke avondprogramma.

Het festivalterrein wordt ingericht op kavel 20, tegenover Neef Louis en Ko en Van Dijk. Het ‘hoofdpodium’ is een grote circustent, die ook dienst heeft gedaan bij bv rollende keukens. Op zichzelf al een sfeermaker!

Hoofdpodium Buurtbouwmarkt

‘Proefopstelling’ main stage buurtbouwmarkt

 

Rond de tent komen horeca, plekjes om te zitten en kunstobjecten. Er kan altijd nog een zeepkist bij, dus als je een leuk idee hebt? frank@buiksloterham.nl. Ook als je je wilt aanmelden als vrijwilliger (ja graag!).

De plek is voor alle zelfbouwers en geïnteresseerden om te gebruiken, te verblijven en te borrelen. Op zaterdag 27 september is het ‘Nationale burendag’, dis dag staat in het teken van elkaar (= huidige en toekomstige bewoners van Buiksloterham en Amsterdam Noord)  ontmoeten en leren kennen. Op zondag de 28e organiseert OGA in alle stadsdelen kijkdagen voor mensen die geïnteresseerd zijn in een kavel (op 4 oktober is er weer een zelfbouwmarkt). Er is ook een rondje door Noord, en Buiksloterham ligt op de route. Deze dag kunnen Bosrankers die het leuk vinden hun huis (in aanbouw) open stellen.

Bekijk hier het actuele programma van de Buurtbouwmarkt

Cartoon_Zelfbouw bewoners-betrekken Cartoon_BSH rebus Cartoon_Buikloterham-2 Cartoon_overzichtBSH

 

 

Comments are closed.