Elektriciteit opwekken, opslaan en distribueren

Een eigen huis bouwen is ook een eigen energiesysteem bedenken. Hiervoor moet je je kennis eigen maken en is het nuttig om onderscheid te maken tussen de onderdelen van zo’n systeem.Om te beginnen is er natuurlijk een onderscheid in elektriciteit en warm water. En ook zonder te beweren er alles van te weten: je kunt met gezond verstand een onderscheid maken tussen opwekking, opslag, en distributie.

Elektriciteit is het eenvoudigst. Om met de distributie te beginnen: daarvoor is er eigenlijk geen keuze, je hebt gewoon een elektriciteitsnet nodig in je huis.

Wat betreft de opwekking heb je inmiddels wel een keuze. Je kunt het afnemen van het net, en je kunt het zelf opwekken. Wat betreft het zelf opwekken van elektriciteit zijn zonnepanelen inmiddels ingeburgerd. Ook kun je makkelijk aandelen kopen in een windmolen via bijvoorbeeld de Windcentrale, wat handig is als je niet genoeg ruimte hebt op je eigen dak. De windmolen staat dan ergens anders, maar het is evengoed een duurzaam alternatief, net als zonnepanelen.  Daarnaast zijn er alternatieven als een warmtekrachtcentrale, waarbij je warmte en elektra tegelijk produceert. In ons huis leggen we 3000Wp aan PV-panelen op het dak (2500kWh/jaar) en hebben we net 2 ‘winddelen’ gekocht, goed voor zo’n 1000kWh per jaar. Samen is dat voldoende voor vrijwel ons gehele elektriciteitsverbruik voor een heel jaar.

Voor wat betreft de opslag van elektriciteit zou het kunnen dat we in de toekomst toegaan naar een systeem waar iedereen een eigen batterij heeft (in zijn auto?), maar dat is nu in Nederland nog toekomstmuziek. Voor mijn eigen huis denk ik er daarom nog niet over na of ik onafhankelijk wil zijn van het net: het is juist handig om een aansluiting op het net te hebben, om periodieke overschotten van zelf geproduceerde stroom terug te kunnen leveren aan het net. Dat is vooralsnog goedkoper dan een batterij te moeten kopen die de ‘zomerstroom’ opslaat tot hij in de winter kan worden geconsumeerd.

En ja, je kunt ook nog onderscheid maken tussen individueel en collectief: bijvoorbeeld individuele opwekking en collectieve opslag (distributie is meestal individueel). Maar daar hebben we het een andere keer over.

Comments are closed.