Esther & Cro: ‘Een soort hooischuur op palen’

Als onderdeel van de campagne voor het nieuwe kavelaanbod, zijn een aantal zelfbouwers geïnterviewd. Onder hen ook Esther, die samen met Cro en hun 2 zonen een huis op palen laat bouwen.

Grappig om te lezen hoe hun terughoudendheid in het begin ‘Lelijk vond ik het! Hier wil je niet dood gevonden worden!’ is omgeslagen naar zuiver enthousiasme. Voor je het weet maak je zelfs reclame :-)

Lees hieronder de hele tekst of bekijk het artikel op de site van de gemeente. Ook leuk: door de verhalen van andere of zelfbouwers op o.a. Zeeburgereiland, Houthavens en Amstelkwartier bladeren. 

Op een strook zand tussen bedrijfspanden in Buiksloterham (Amsterdam Noord) verrijzen hoge zelfgebouwde huizen. Daartussen valt de constructie op betonnen palen van Esther de Boer (grafisch ontwerper) en Cro Lampe (producent van festivals) behoorlijk op. Esther de Boer vertelt over hun bijzondere project.

Pas later enthousiast geworden

“Ik was op de zelfbouwmarkt gaan kijken, maar dacht eigenlijk dat wij dat nooit zouden kunnen. Vijf minuten voor sluitingstijd heb ik me toch aangemeld voor de wachtlijst, de kavels in Buiksloterham waren zo goedkoop. Ik ging ook even ter plaatse kijken. Lelijk vond ik het! Hier wil je niet dood gevonden worden! Maar toen we aan de beurt kwamen voor een kavel, ging ik toch praten met de enthousiaste pioniers die hier al bezig waren. Door hen zag ik de mogelijkheden!

Mijn vriend en ik hadden altijd al discussies over wonen in Rotterdam of Amsterdam. Deze ruige bedrijfsomgeving is perfect: een beetje Rotterdam in Amsterdam.

We namen een optie, zo hadden we alvast onze vlag geplant. De rest zouden we later wel zien.”

Huis op palen

“We hebben geen geld om een huis tot maximale hoogte te bouwen. Het uitzicht vanaf boven is ontzettend mooi, daarom bouwen we op palen. We wilden een soort hooischuur. In de lege ruimte eronder start ik misschien een ‘mooi-weerpizzeria’. Later kunnen we daar eventueel toch extra kamers maken.”

Bevriende kunstenaar ontwerpt en bouwt

“We huren onze vriend Joris in van ‘House of Bouw’, hij heeft het huis ontworpen én doet de bouw. Hij heeft al veel huizen en scholen verbouwd. Hij is kunstenaar en werkt op een andere manier dan de gemiddelde architect. Hij staat dichter op het bouwproces, vindt materialen belangrijk, en we kunnen veel keuzes gaandeweg nog maken. Juist omdat er geen knip zit tussen architect en aannemer.

We willen de vriendschap niet op het spel zetten, dus we zetten wel dingen zwart op wit.

Wat ik fijn vind is dat het proces lang duurt*, daardoor hebben we veel tijd om dingen uit te zoeken. Veel mensen die er verstand van hebben, vinden het leuk om ons te helpen.

Ik merk dat we als buren veel rekening met elkaar houden bij het plannen en bouwen. Je hebt een toekomst samen, dus je wilt geen Rijdende Rechter-taferelen.”

Bijzonder huis

“Het leuke van zelfbouw is dat huizen van elkaar afwijken, dat is goed voor de dynamiek in een straat. Wij geven onze eigen draai eraan. Er komen houten dakpannen, het ziet er straks uit als een soort bijenkorf. Er komt een lichtschacht door alle verdiepingen heen, vanaf de begane grond kun je de hemel zien. In een betonnen paal hebben we een geluksmuntje meegegoten. En Joris maakt met onze zoons een geheim vak in elk van hun kamers, zelfs wij weten niet waar!

Dit straatje is een fris gemeenschapje, het heeft iets idealistisch. Samen maken we iets mogelijk. Een deel van de mensen heeft zich ook flink bemoeid met hoe de straat zelf eruit zou zien, gelukkig stond de gemeente daar uiteindelijk wel voor open.”

Duizend keer liever dit

“Mijn ouders hebben geld bijgedragen zodat wij (allebei zelfstandigen) een hypotheek konden krijgen. Ik was toch wel zenuwachtig toen ik ze voor het eerst de kale zandvlakte liet zien. Je wilt nog steeds goedkeuring van je ouders. Ze vinden het gelukkig superleuk.

Het moment waarop het bouwen echt begon, is zo bijzonder! Ik kwam in een andere energie terecht.

Als ik moest kiezen tussen een kant en klaar grachtenpand waarbij alles al zeker is, of zelf iets maken, dan duizend keer liever dit! Dit geeft zo’n vrijheid, en ruimte in mijn hoofd. Dat is een groot goed.”

(Bron: amsterdam.nl/zelfbouw)

Comments are closed.