Het dak op

Tips voor de doe-het-zelver. 
Ondanks het soms lente-achtige weer, is het inmiddels januari en echt winter. Dan wil je het liefst dat je casco wind en waterdicht raakt.
Als je nu veel zelf doet, zoals sommige zelfbouwers aan de Bosrankstraat, waar moet je dan bij wel of niet uitbesteden van het dak aan denken?
Zowel Gerbrand en Sara (kavel D) als buurman Jasper hebben geprobeerd om zelf met EPDM (een soort rubberachtig materiaal) het dak te bedekken. Op YouTube staan tal van filmpjes hoe je dit zelf kunt doen. Het ziet er heel simpel uit, net alsof je even een tapijtje legt, maar dan op het dak. Het materiaal is niet zo heel duur, en als je het zelf doet scheelt het je al snel duizenden duro’s. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het EPDM gelijmd moet worden, en daarvoor moet het droog zijn en niet vriezen. Bij Sara en Gerbrand is dit tussen de stormen door de afgelopen periode gelukt.
Jasper (kavel C) heeft het ook geprobeerd, echter daar was de klus een stuk lastiger. Het weer zat tegen, het toegepaste materiaal was dikker en het dak heeft een verspringing. Uiteindelijk viel het zo tegen dat het alsnog door een dakbedekkingbedrijf is overgedaan. Gezien de onzekere weersomstandigheden hebben zij gekozen voor bitumen. Dat brand je dicht. In tegenstelling tot EPDM is dit een meerlaags systeem. Om andere doe-het-zelvers te helpen bij de keuze wel of niet het dak zelf doen, hierbij een paar tips:
  • Als je geen ervaring hebt, is je eigen dak bedekken met EPDM te doen, mits je een recht plat dak hebt.
  • Veel hoeken of niveauverschillen maken het ingewikkeld en risicovol omdat je kans loopt dat de (gelijmde) naden gaan lekken.
  • Regen en wind zijn geduchte tegenstanders: plan het bij voorkeur als de kans op rustig weer het meest groot is.
  • EPDM is in verschillende diktes te koop is, en het dunnere materiaal is makkelijker te verwerken (denk aan: het dak optillen, uitrollen, vouwen).
  • Voor de handigheid en het moreel: zorg dat je het minimaal met zijn 2-en doet.
voorgrond: dak van Jasper en Sanne, daarachter van Sara en Gerbrand

voorgrond: dak van Jasper en Sanne, daarachter van Sara en Gerbrand

 

panorama dak
Tagged with 

Comments are closed.