Handig te weten: salderen

Salderen is energie die je zelf hebt gewonnen, terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daar zitten voorwaarden aan.

Voor verrekening van energie geldt bij elke leverancier hetzelfde. Voor alles wat je boven je eigen verbruik produceert zijn er wel verschillende tarieven bij leveranciers, maar meestal zit de vergoeding vrij dicht bij elkaar in de buurt.

Als je zelf elektriciteit opwekt – bijvoorbeeld met een zonnepaneel op je dak – kunt je de stroom die je niet gebruikt terugleveren aan het net. Je betaalt alleen voor het netto elektriciteitsverbruik: verbruikte elektriciteit minus de teruggeleverde elektriciteit.

Elke energieleverancier is verplicht teruggeleverde energie te verrekenen met jouw verbruik; je ontvangt per teruggeleverde kWh het zelfde bedrag als dat je voor een verbruikte kWh betaalt (inclusief transport, energiebelasting en 21% BTW). Er zijn hier wel grenzen voor vastgesteld.  In eerste instantie mag je zoveel terugleveren als je verbruikt, maar zodra het eigen verbruik boven de 5.000kWh ligt blijft de grens van deze verrekening op  5.000kWh.

Bijvoorbeeld
Eigen verbruik is 3.500kWh dus mag er 3.500kWh terug worden geleverd
Eigen verbruik is 5.000kWh dus mag er 5.000kWh terug worden geleverd
Eigen verbruik is 10.000kWh dus mag er 5.000kWh terug worden geleverd

Zodra je boven de grens terug levert, ontvang je slechts een terugleververgoeding. Deze ligt meestal tussen de 5 en 9 cent, maar verschilt per energiecontract, omdat de vergoeding gebaseerd is op de kale elektriciteitsprijs (dus exclusief energiebelasting en btw) per kWh.

Comments are closed.