Kavel O

Als je op een bedrijventerrein gaat wonen is er weinig direct herkenbare ‘locatiekwaliteit’. Van het uitzicht moet je het niet hebben zeg maar: je moet het hebben van de binnenkant.

IMG_4386De reden om hier te willen wonen is, dat we de mogelijkheid hebben om voor relatief weinig geld een enorm groot huis te kunnen bouwen, niet gehinderd door al te strikte voorwaarden van welstand of andere regelgeving. Twee redelijk eenvoudige ideeën vormen de basis voor het ontwerp:

  • “Creëer je eigen uitzicht”, door het huis te omhullen met een tweede huid (van golfplaat!). Tussen de eigenlijke gevel en het kunststof scherm ontstaat een tussenruimte van 2-3,50m diep, die gebruikt wordt om planten neer te zetten, als extra buitenkamer in de zomer, én als thermische buffer in de winter.
  • “Een ruim, groot en hoog huis”, dat zowel binnen (dubbele hoogte) als buiten (extra buitenkamers) een zee van ruimte biedt.

Eigenlijk is het een ‘permanent zelfbouwhuis’. De verdiepingen van 4,50, 6,00 en 4,00 meter hoogte bieden op elke verdieping voldoende ruimte om er later nog tussenvloeren in te hangen of zelfs hele kamers toe te voegen. Het is een avontuurlijk huis, dat je permanent kunt blijven aanpassen aan steeds veranderende wensen.Onze dochter krijgt een kamer van 6 meter hoog, en ontwerpt nu haar eigen stapelbed met 6 verdiepingen.

En o ja… natuurlijk is het ook een heel duurzaam huis. Dat is zo vanzelfsprekend aan het worden, dat het eigenlijk gek is om dat überhaupt te vermelden. Het is namelijk in de eerste plaats verplicht, en daarnaast krijg je er subsidie voor. Dus het is niet iets om jezelf voor op de borst te kloppen, zeg maar. Maar ook dat is een ander onderwerp. Een duurzaam huis is vooral een heel comfortabel huis, laten we het daarop houden.

 

Comments are closed.