KLEUR JIJ BUITEN DE LIJNTJES? WAAR GAAT DIT NAAR TOE…..

image2

Zie ook de Video

We leren al van jongs af aan dat het goed is om binnen de lijntjes te kleuren, doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg! Maar is dat wel zo?

De grootste creatieve mensen en kunstenaars zijn degenen die vanaf een blanco vel zijn gaan creëren. Wel met een duidelijke en consistente stijl. Als we deze lijn nu eens doortrekken naar organisaties, welke organisaties zijn dan het meest succesvol? Organisaties waar iedereen netjes binnen de lijntjes kleurt of organisaties waar mensen de ruimte krijgen binnen een bepaalde stijl zelf te creëren? Hier zie ik een mooie en duidelijke link met “ ZELFBOUW” in de Bosrankstraat. Want zonder ons zelf op de borst te kloppen, denk ik dat we mogen vaststellen dat deze straat door alle creativiteit bijzonder goed geslaagd is, hadden we binnen de lijntjes gekleurd was het niet geworden tot wat het nu is. Blijkbaar valt dat ook andere op gelet op het aantal rondleidingen die bijna dagelijks voorbij komen en de brede belangstelling.

Laten we eerlijk zijn: binnen de lijntjes kleuren is mooi, maar echt trots worden we toch als we zelfstandig iets gecreëerd hebben. Laten we de ruimte nemen en geven om buiten de lijntjes te kleuren, dan zijn we weer een stapje dichterbij het echt centraal zetten van het klantbelang. Dit was ook de intentie waarop zelfbouw is gestoeld, ook binnen de gemeente.

Wat als je dit nu eens vertaald naar “ kinderen, creativiteit, sociale ontwikkeling, leefbaarheid en met name buitenspelen.

BUITENSPELEN IN HET KORT: Buitenspelen stimuleert o.a. creativiteit, samenspel, angsten overwinnen, fantasiespel, natuur beleving, beweging, de motoriek, grenzen verleggen, probleem oplossend denken, beslissingen durven nemen, geluksgevoel & is ook nog eens super gezond!

Wij stimuleren de kinderen om (in het redelijke) dus wel buiten de lijntjes te kleuren, ga naar buiten, ontdek wat er mogelijk is en maak contact. Dus wat schets onze verbazing, de opgerichte “zelfbouw hut” van de kinderen moest plotsklaps weg, geen verdere waarschuwing, gewoon nu weg. Ondanks een poging om te overtuigen dat we alles zelf op zouden ruimen, was men onverbiddelijk, nee het moet nu weg.

De echte reden is vaag maar mij bekruipt het gevoel dat we “teveel buiten de lijntjes hebben gekleurd” en dat mag blijkbaar niet! Waar de een de creativiteit en het sociale aspect ziet, is het voor de ander waarschijnlijk gewoon een zooitje. We hadden het autootje van handhaving heus wel zien rijden in de dagen voordat men de hut kwam opruimen. (het valt namelijk ook op als ze tegen het verkeer in rijden, echter “dat mogen wij” als handhavers…). Maar goed, alles viel ook nog mooi samen met de opening van het Papaverpark en als je daar als stadsdeel de opening komt verrichten wil je niet dat het een zooitje is in de omgeving.

Wij dachten goed bezig te zijn, onze kinderen te stimuleren om vooral creatief te zijn en in het kader van buitenspelen. Ik hoop dat de kinderen geleerd hebben dat ook de opgedane kennis in welk opzicht dan ook waardevol is.

image3

Comments are closed.