Nieuwe kavels nieuwe kansen, of kruimels in de marge?

kaart-met-locaties-2015-25082015Op 25 augustus is het nieuwe aanbod aan #zelfbouwkavels gepresenteerd door wethouder Ivens. De locatie van de #zelfbouwmarkt is vandaag bekend gemaakt: die vindt plaats op 10 oktober bij Undercurrent in de Buiksloterham. Het gerucht gaat dat de mensen nu al in de rij staan… En het Parool opent met de kop: “Recordaantal zelfbouwkavels vrijgegeven”.

Laten we eens kijken hoe dat zit. Elk jaar komen er ongeveer 100 individuele kavels beschikbaar. Ook dit jaar zijn er weer 101 individuele zelfbouwkavels: in de Buiksloterham, Duinluststraat, Entreegebied, Klinkenberg, Schepenlaan, Steigereiland en op Zeeburgereiland. Verder zijn er collectieve kavels in Amstelkwartier, Kop Weespertrekvaart, Steigereiland, Houthaven, Buiksloterham. Volgens het Parool kunnen daar dus zo’n 400 woningen in gemaakt worden.

Tsja… De schaarste aan zelfbouwkavels in Amsterdam wordt zo in stand gehouden. De echt mooie kavels (zoals in de Houthavens) worden intussen op andere plekken aangeboden.

Nu is het niet zo dat we willen beweren dat alle nieuwbouwkavels eerst aan zelfbouwers moeten worden aangeboden, of dat alleen zelfbouw zaligmakend zou zijn. Dat is natuurlijk niet het geval. Maar we zijn er wel voorstander van dat zelfbouwers op zijn minst een gelijke kans hebben om toegang te krijgen tot de gronduitgiftemarkt van Amsterdam. Dat is op dit moment heel duidelijk ook niet het geval. Er is overduidelijk veel meer vraag dan aanbod. Toch zien we dat niet terug in grotere aantallen zelfbouwkavels. Daar komt bij, dat van de kavels die worden aangeboden er een fors aantal ook vorig jaar al werd aangeboden. Eerlijk gezegd vind ik het aanbod juist een beetje tegenvallen.

Wil je hier meer van weten? Worden de zelfbouwers serieus genomen, of worden ze afgescheept met kruimels in de marge? Binnenkort volgt meer informatie op deze blog.

Comments are closed.