Warmteopwekking, -opslag en -distributie

Eerder schreef ik een artikel over elektra. Maar ook warmte kun je zelf opwekken, opslaan en distribueren.

Opnieuw beginnend met de distributie. Straling of convectie, hoge of lage temperatuur, radiatoren of vloer/wandverwarming, of warmteterugwinning? Keuze genoeg!

Voor de opwekking gaat het erom dat er warm water wordt gemaakt, voor de cv én voor het warme tapwater.
Bij nieuwbouwwoningen is het verplicht om stadsverwarming af te nemen, tenzij je duurzamer bent. De vraag hoe en of je duurzamer bent is een ander onderwerp.
Nu eerst de vraag: op welke manieren kun je warm water maken? Er zijn erg veel alternatieven voor stadsverwarming. Laten we beginnen met de warmtevraag. Voor de CV geldt: hoe kouder het buiten is, hoe meer warm water er geproduceerd dient te worden. Hoe beter je je huis isoleert, hoe minder warmte je nodig hebt om het huis te verwarmen. Je kunt de warmtebehoefte zelf uitrekenen. Ik maak gebruik van een Duitse tool: www.u-wert.net. Warm tapwater is het hele jaar door nodig, in een bijna constante hoeveelheid.

Warm water kun je maken uit zonnewarmte, alleen is het wel zo dat de hoeveelheid zonnewarmte juist het grootst is op het moment dat de benodigde hoeveelheid warm water het kleinst is.

Tenslotte de opslag van warm water. In alle andere gevallen dan stadsverwarming dien je een boilervat te hebben waarin je het warme water dat je produceert kunt bewaren tot het moment dat je het nodig hebt. Hoe groter het vat, hoe langer je ermee toe kunt. In Duitsland worden hele woonblokken verwarmd met water dat wordt opgeslagen in een collectieve kelder. In Nederland is dat nog niet erg gewoon. Ik kies zelf voor een gelaagd boilervat van 1000 liter.

Comments are closed.