Rondleidingen Dag vd Architectuur A’dam

Veeg je stoep, klop de gordijnen: het wordt weer druk in de straat. De Bosrankstraat is onderdeel van de Dag van de Architectuur Amsterdam 2015 (DvdAA) en meerdere buren houden open huis.

Nummer 11 t/m 19, Bosrankstraat, mei 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dag, die eigenlijk een heel weekend is, vindt plaats op 19, 20 en 21 juni– en staat dit jaar in het teken van de IJ-oevers. De DvdAA biedt je de kans om binnen te kijken bij bijzondere gebouwen die (nog) niet open zijn voor publiek.

Er zijn negen SPOTS aangewezen, die de kerngebieden vormen in de herontwikkeling van de oevers. De Buiksloterham is één van de negen SPOTS in het programma. Op zondag 21 juni kun je een rondleiding krijgen bij de zelfbouwwoningen op Bosrankstraat 17 (Nienke en Marcel)Bosrankstraat 31 (Wim & Annabel), Huis Op Palen op Bosranktraat 19 (Esther & Cro) en de Heldringschool op nummer 1.

Ook buren in de Monnikskapstraat doen mee. Niet alle woningen zijn de hele dag open en onderstaand vind je de tijden zoals nu bekend (wijzigingen onder voorbehoud). Tegenover Monnikskapstraat 60 staat een infostand van organisator Arcam, het architectuurcentrum van Amsterdam, met het meest actuele programma.

Iets verderop, doet ook broedplaats de Ceuvel natuurlijk mee. Mocht je toch nog niet verder zijn gekomen dan een biologisch biertje of seitanburger op hun heerlijke terras, pak dan je kans en ontdek wat er in en om die boten nog meer gebeurt. Hieronder vind je een toelichting op ’t programma in Buiksloterham.

School SO De Heldring

Dit nieuwe schoolgebouw is geheel uitgerust voor speciaal onderwijs met, naast de klaslokalen, een watergewenningsbad, een volwaardige gymzaal, ruimten voor fysiotherapie en andere ondersteunende functies. Het gebouw is klimaatneutraal. De beeldbepalende zonweringsschermen zijn voorzien van een bijzonder perforatieontwerp, dat is gerealiseerd met computergestuurde watersnijtechniek naar een ontwerp van Hansje van Halem.
Tijd: zondag 21 juni, 12.00 – 17.00 uur
Adres: Bosrankstraat 1

Bosrankstraat 17

Nienke Bronk en Marcel Bloemendal hebben hun droomhuis gerealiseerd op de Bosrankstraat nummer 17. Nienke is interieurarchitect en heeft haar eigen bureau tijdelijk ‘stopgezet’ zodat zij vanaf januari 2013 fulltime aan het ontwerp en de bouw van hun huis kon werken.
Tijd: Zondag 21 juni

Aanvangstijden rondleidingen: 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur

Droomhuis op nr 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bosrankstraat 31, de Werkplaats

Architect en ontwerper Wim Aardenburg ontwerpt, engineert en bouwt zijn eigen werkplaats en huis aan de Bosrankstraat in Amsterdam-Noord. Wat komt er bij kijken om groot te bouwen? Tijdens de dag van de architectuur zal de toekomstige bewoonster Annabel Thomas haar verhaal doen over het ontwerp, de (zelf ontwikkelde en gemaakte) glasgevel en de dingen die op je pad komen wanneer je alles zelf probeert te doen.

Tijd: zondag 21 juni
Aanvangstijden rondleidingen: 10.30, 12.30, 14.30 en 16.30 uur

De Werkplaats op nummer 31

H.O.P. [Huis Op Palen]

Het Huis Op Palen is een duurzaam woon/werk pand dat voor en door de toekomstige bewoners wordt gebouwd. De bewoners en ontwerper / tevens bouwer; HOUSE OF BOUW, vertellen je alles over H.O.P. en het zelfbouwproces.

Tijd: zondag 21 juni, 13.00 – 18.00 uur
Open Huis rondleidingen: 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur
Adres: Bosrankstraat 19

Huis Op Palen

Rondleiding zelfbouwkavels

Tijd: zondag 21 juni, 10-18. LET OP niet alle huizen zijn de hele dag geopend. Informatie hierover is te halen bij de infostand.
Adres: Monnikskapstraat 60

De Ceuvel

De tijdelijke broedplaats is gerealiseerd op een voormalige scheepswerf. Er is hier een ‘verboden tuin’ aangelegd met diverse bodemreinigende plantensoorten, die ervoor zorgen dat de grond binnen tien jaar weer schoon is. De rest van het terrein is ingericht met op het land gesleepte tweedehands woonboten en oude pontons.Tijd: zondag 21 juni, rondleidingen 10,30, 11,30 13,30, 14,30 en 16.00 uur
Adres: Korte Papaverweg 4
Verzamelpunt: bij de Crossboat, Korte Papaverweg 2n

Rondleiding de Ceuvel 2014, foto: WilliamRichards

Oja, voordat ik het vergeet: naast Buiksloterham zijn er nog acht SPOTS rond de IJ-oevers te bezoeken.

Dit zijn ze allemaal: Stationseiland (1), Westerdokseiland (2), Houthavens (3) NDSM-werf (4), Buiksloterham (5), Overhoeks (6), IJplein & Draka-terrein (7), Oostelijk Havengebied (8) en Oosterdokseiland (9). De SPOTS fungeren als startpunt voor wandel- en fietsroutes, bij iedere SPOT vind je op zondag een infostand.

De meeste rondleidingen vinden plaats op zondag 21 juni (maar voor A’dam -toren Overhoeks- bv op zaterdag). Voor sommige locaties is reserveren noodzakelijk. Een ticket voor zaterdag en zondag kost 12,50 euro. Kaartverkoop start 1 juni. Voor sommige activiteiten (o.a. boottochten) geldt een toeslag.

 

Meer informatie vind je op site van de Dag van de Architectuur Amsterdam.

 

 

 

 

 

Comments are closed.