Smart Citizen Kit Install Party

Maandag 24 maart waren Jozefien en ik bij de Smart Citizen Kit Install Party in de Waag. De Smart Citizen Kit meet een aantal waarden zoals licht, luchtvochtigheid en bepaalde vormen van vervuiling. Zie hier voor ook de vorige blog over de Smart Citizen Kit. We zijn hier voor geselecteerd als straat, en we hebben ons vooral opgegeven omdat we benieuwd zijn wat de resultaten over de aankomende jaren zullen zijn. Helaas is deze proef samen met Waag Society maar voor een paar maanden, maar dat wisten wij ook niet van te voren! Jozefien heeft een kort verslag gemaakt over het uitdeel feestje met nog veel meer scoops en vragen. smart_citizen_overview_event

Amsterdam heeft de twijfelachtige eer om vrijwel bovenaan te staan in de lijst meest vervuilde steden van Europa. We schijnen het hoogste stikstofgehalte (NO2) van alle steden te hebben. Als vervuiling inzichtelijk gemaakt kan worden heb je wellicht een grotere stok achter de deur om veranderingen in gedrag af te dwingen.

De Smart Citizen Kit is ontwikkeld in Barcelona bij FAB LAB aldaar. Het kleine apparaatje bestaat uit een Arduino Lilypad, USB, en een sensor board met een goedkope sensor. (Jammer maar vooruit dan maar, beter dan niets). De sensor meet elke minuut en stuurt de gegevens door naar de website in Barcelona. Deze gegevens van de Kit gaan naar de website en zijn voor iedereen te bekijken en bij te houden.

Wat word gemeten?

CO2 (koolstof) en NO2 (stikstofdioxide), lux (licht) geluid, temperatuur en luchtvochtigheid. Tot onze grote verrassing dus geen fijnstof vervuiling! Dat bleek een te lastige en kostbare meting. (Recentelijk in Antwerpen gedaan met blaadjes van aardbeiplantjes, erg bewerkelijk)

Nu kwam er een nieuwe verrassing op ons af:

We zouden de kit maar drie maanden in ons bezit hebben en in de week van 22 tot en met 25 april zouden alle meetgegevens van die week worden vezameld en bekeken. Eind van dit event, (Sorry, zo noemen ze het zelf), is in juni waarin er natuurlijk geevalueerd gaat worden. Mensen die hun kit willen houden om verder te blijven meten, kunnen het apparaatje dan tegen gereduceerd tarief kopen. Het leek ons een wel heel kort onderzoekje, dit hadden we eigenlijk graag van te voren willen weten, vonden wij.

Hoera, wij zaten er klaar voor.

De kit moest buiten hangen , maar niet in de zon. Er is een stroomverbinding nodig naar buiten toe want de usb kabel van het kastje moet uiteraard wel voeding krijgen, permanent. Er moet waar het kastje hangt ook een goed netwerk ontvangst zijn. Voor het installeren is verder nodig: een computer met liefst WPA1 of 2 beveiliging, en google chrome en natuurlijk: WiFi!!!!!

Oh, ja, uhhh……die hebben we nog niet in de Bosrankstraat?

En we verwachten dat deze er ook nog niet zal zijn in de speciale meten is weten week in april. Ook dit hadden wij misschien wel graag van te voren geweten. Dat is nou jammer. Zullen we proberen om een van de bedrijven om ons heen te vragen? De school is misschien ook wel een goede optie?

Wordt vervolgd!

Wil je meer weten? Ook Ron Boonstra, een van de sprekers op die avond, heeft er over geschreven.

Enhanced by Zemanta

Comments are closed.